云题海 - 专业文章范例文档资料分享平台

当前位置:首页 > 【英语】八年级英语上册阅读理解练习题

【英语】八年级英语上册阅读理解练习题

  • 62 次阅读
  • 3 次下载
  • 2025/12/11 14:42:07

And he wasn't alone. It is reported that about 51 percent of the parents in the UK want their children to learn Chinese, as it's believed to be one of the most useful languages to know. In the popularity of Chinese drove the UK government to start the Mandarin Excellence Programme in September last year. It aims to make at least 5.000 British state secondary school students be good at speaking Chinese by 2020.

Yet, the UK isn't the only country showing a growing interest in Chinese.

The language has become the second most spoken foreign language in the United States this year, after only Spanish, with over 2.1 million speakers.

Many US famous people such as Facebook founder Mark Zuckerberg and Malia Obama, former US president Barack Obama's daughter, study Chinese as a second language.

So far, 67 countries and regions have included Chinese in their national curriculum. So why are so many countries enthusiastic about learning Chinese?

One reason could be that as China continues to develop rapidly. Chinese is increasingly becoming a useful tool for people's personal and professional growth.

\superpower like America. It's still very important.\Aisling from Germany, who studied at the Renmin University of China, told Xinhua News Agency.

(1)Why did the UK start the Mandarin Excellence Programme?

A. Because Chinese is popular in Britain. B. Because Prince George learns Chinese. C. Because students need to learn Chinese. D. Because kids are asked to learn Chinese. (2)Which is the most popular foreign language in America?

A. English. B. Chinese. C. German. D. Spanish. (3)What does the underlined word \ A. It means \ C. It means \D. It means \

(4)What's the reason that many countries included Chinese in their national curriculum? A. The UK government launched a programme. B. Mark and Malia have begun to learn Chinese. C. Over 2.1 million Americans can speak Chinese. D. China grows fast and Chinese becomes helpful. 【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D

【解析】【分析】主要讲了英国51%的父母让自己的孩子学习汉语及学习汉语的原因。 (1)细节题。根据第三段In the popularity of Chinese drove the UK government to start the Mandarin Excellence Programme in September last year.随着汉语的流行,英国政府于去年9月启动了汉语卓越计划,可知英国启动汉语卓越计划是因为汉语在英国很流行,故选A。 (2)细节题。根据第五段The language has become the second most spoken foreign language in the United States this year,after only Spanish该语言(汉语)已成为今年美国第二大口语,仅次于西班牙语,可知美国最流行的外语是西班牙语,故选D。

(3)细节题。A擅于;B害怕;C对……感兴趣;D担心。根据So why are so many countries enthusiastic about learning Chinese?那么为什么这么多国家___学习汉语呢?根据上—句So far, 67 countries and regions have included Chinese in their national curriculum到目前为止,已有67个国家和地区将汉语纳入国家课程,可知enthusiastic,应该是对……感兴趣,故选C。

(4)细节题。根据倒数第二段One reason could be that as China continues to develop rapidly, Chinese is increasingly becoming a useful tool for people's personal and professional growth.—个原因可能是,随着中国的持续快速发展,汉语正日益成为人们个人和职业发展的有用工具,可知许多国家把汉语列入国家课程的原因是中国发展得很快,汉语也变得很有帮助,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

18.阅读理解

Tom was walking through the forest with his axe (斧子) when a sapling (树苗).Called to him and stopped him on his way.

\(窃取)all of my sunshine. There is no room because of the trees .so my roots cannot grow freely. I cannot feel the wind with the trees above me.\

Tom decided he could do this favor for the poor sapling. He swung his axe and cleared the trees around the sapling.

But after Tom made space for the sapling, the hot sunlight dried his leaves. Then there was a heavy rainstorm. The poor sapling couldn't stand(忍受)the weather.

\taking your sunshine, space and wind form you, but they're actually helping you. They protect you from sunburns, heavy rain and other bad weather. _____.You only see them taking your space, but you don't see how they help you. One day when you grow up, you might be the one to protect other saplings.\

(1)What did the sapling ask Tom to do? A. To stop using the axe on him. B. To cut down the trees around him. C. To move him away from other trees. D. To protect him from bad weather.

(2)Why did the sapling ask Tom to help him? A. Because he wanted to be the tallest tree.

B. Because he was getting too much sunshine. C. Because his roots were covered by other trees. D. Because he thought other trees stopped his growth.

(3)Why did the farmer try to help the sapling understand? A. Other trees were being foolish. B. The taller trees were protecting it. C. It would grow much taller than other trees. D. The taller trees shared most of the sunshine. (4)Which sentence can be put in the blank? A. Every coin has two sides.

B. You need much more sunlight and water. C. It's dangerous to grow up.

D. It's easy for taller trees to protect you. 【答案】 (1)B (2)D (3)B (4)A

【解析】【分析】主要讲了小树苗认为其他树窃取了自己的阳光,让Tom帮助它把树清理了,结果清理后,小树苗没有忍受住炎热的阳光和暴风雨,一个农民告诉他其他树在保护小树苗。

(1)细节题。根据Could you please help me clear away these trees, my kind friend?请你帮我清除这些树,亲切的朋友?故选B。

(2)细节题。根据There is no room because of the trees,so my roots cannot grow freely.由于树木,这里没有空间,所以我的根不能自由生长,故选D。

(3)细节题。根据The taller trees may seem like they're taking your sunshine, space and wind form you, but they're actually helping you. They protect you from sunburns, heavy rain and other bad weather较高的树木可能看起来像是在拿走你的阳光,空间和风,但它们实际上正在帮助你,它们可以保护你免受晒伤,大雨和其他恶劣天气的伤害,故选B。

(4)细节题。根据They protect you from sunburns, heavy rain and other bad weather.You only see them taking your space, but you don't see how they help you.它们可以保护你免受晒伤,大雨和其他恶劣天气的伤害,你只能看到它们占据你的空间,但看不到它们如何帮助你,可知是任何事物都有两面性,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

19.阅读理解

In Canada you can find dogs, cats or horses in almost every family.

They are all Canadians' pets. Before Canadians keep these pets at their houses, they take them to animal hospitals to give them injections(注射)so that they won't carry diseases.

When you visit Canadians houses, they will be very glad to show you their pets. You will also find that almost every family has a bird feeder in their gardens. All kinds of birds are welcome to

have a good meal. They are free to come and go. Nobody is allowed to kill any animal in Canada. People in Canada have many reasons to like animals. One of them may be that their family tie(关系) is not as close as ours. When children grow up, they leave their parents to start their own life. Then the old people will feel lonely. But pets can be their good friends and never leave them alone.

(1)According to the passage, what DONT Canadians keep in their houses? A. Dogs. B. Cats. C. Horses. D. Tigers. (2)Why do Canadians give their pets injections before keeping them at their houses? A. Because the pets are sick. B. Because the pets are wild.

C. Because they want to stop them from carrying diseases. D. Because they want them to sleep on their way home.

(3)The word 'feeder' means '_______' according to the passage. A. an animal for people to eat B. a thing with food for animals C. a man whose work is feeding animals D. a box for people to catch animals

(4)Why do children leave their parents when they grow up? A. Because they need to begin their own life. B. Because they can only find jobs far from their parent. C. Because their parents houses are too small. D. Because they don't love their parents any more. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A

【解析】【分析】主要讲了加拿大每个家庭里都有宠物及人们喜欢宠物的原因。 (1)细节题。根据In Canada you can find dogs, cats or horses in almost every family.可知加拿大家里有狗、猫和马。没有老虎,故选D。

(2)细节题。根据Before Canadians keep these pets at their houses, they take them to animal hospitals to give them injections(注射)so that they won't carry diseases.可知给宠物注射的原因是阻止宠物携带疾病,故选C。

(3)细节题。根据后句All kinds of birds are welcome to have a good meal.可知所有种类的鸟来吃食,所以每家在花园里有一个喂鸟器,故选B。

(4)细节题。根据When children grow up, they leave their parents to start their own life.可知是离开父母开始新的生活,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

20.阅读理解

A rich man was riding along the road and saw an old man digging in his garden. There was a

  • 收藏
  • 违规举报
  • 版权认领
下载文档10.00 元 加入VIP免费下载
推荐下载
本文作者:...

共分享92篇相关文档

文档简介:

And he wasn't alone. It is reported that about 51 percent of the parents in the UK want their children to learn Chinese, as it's believed to be one of the most useful languages to know. In the popularity of Chinese drove the UK government to start the Mandarin Excellence Programme in September last year. It aims to make at least 5.000 British state secondary school students be good at s

× 游客快捷下载通道(下载后可以自由复制和排版)
单篇付费下载
限时特价:10 元/份 原价:20元
VIP包月下载
特价:29 元/月 原价:99元
低至 0.3 元/份 每月下载150
全站内容免费自由复制
VIP包月下载
特价:29 元/月 原价:99元
低至 0.3 元/份 每月下载150
全站内容免费自由复制
注:下载文档有可能“只有目录或者内容不全”等情况,请下载之前注意辨别,如果您已付费且无法下载或内容有问题,请联系我们协助你处理。
微信:fanwen365 QQ:370150219
Copyright © 云题海 All Rights Reserved. 苏ICP备16052595号-3 网站地图 客服QQ:370150219 邮箱:370150219@qq.com