当前位置:首页 > 2006年考研英语一真题答案解析
舒适的商店不同,这些百货商店有优雅的环境,提供各式各样的商品,不论阶层和背景如何,任何人都可以进入。从而使得购物成为一种公众的、民主的行为。而均质化的其他推动力还包括大众传媒、广告和体育。
移民很快适应了这一共同文化,虽然这种文化可能不会引人向上,但也不会毒害人们。Gregory Rodriguez为《国家移民论坛》撰写文章,他在报道中指出,如今移民既没有创新高,也不拒绝被同化,1998年移民占美国人口总数的9.8%,而1990年移民人口所占比例是13.6%。现在要考虑一下同化的三个指数:语言,住房所有权和通婚。
1990年的人口普查表明“绝大多数移民在美国居住10年后英语说得得好或很好,他们来自15个最常移民的国家。”而这些移民的孩子往往会说双语,精通英语。“到了第三代,大多数移民家庭都不会说他们的本国语了。”因而美国被描述为语言的墓地。到1996年,那些在外国出生,于1970年前移民美国的人拥有的房屋的比例达到75.6%,高于土生土长的美国人的房屋拥有比例,后者为69.8%。
在外国出生的亚洲人和西班牙人比土生土长的美国白人和黑人通婚比例高。到了第三代,三分之一的西班牙裔女性嫁给非西班牙裔男士,而41%的亚裔美国女性嫁给非亚裔人士。 Rogriguez注意到,世界各地住在偏远村庄中的孩子是诸如阿诺德·斯瓦辛格和加思·布鲁克斯这类超级巨星的影迷。但是一些美国人担心住在美国的一些移民却不知为何没有受到该过同化作用的影响。
美国存在分裂问题和骚动吗?没错。国家大了,就会什么东西都会有点儿。但是,当审视美国骚动的过去时,今天的各项社会指标还不能表明社会环境变得腐败黑暗。 Text 2
Stratford-on-Avon, as we all know, has only one industry---William Shakespeare---but there are two distinctly separate and increasingly hostile branches. There is the Royal Shakespeare Company (RSC), which presents superb productions of the plays at the Shakespeare Memorial Theatre on the Avon. And there are the townsfolk who largely live off the tourists who come, not to see the plays, but to look at Anne Hathaway’s Cottage, Shakespeare’s birthplace and the other sights.
The worthy residents of Stratford doubt that the theatre adds a penny to their revenue. They frankly dislike the RSC’s actors, them with their long hair and beards and sandals and noisiness. It’s all deliciously ironic when you consider that Shakespeare, who earns their living, was himself an actor (with a beard) and did his share of noise-making.
The tourist streams are not entirely separate. The sightseers who come by bus---and often take in Warwick Castle and Blenheim Palace on the side---don’t usually see the plays, and some of them are even surprised to find a theatre in Stratford. However, the playgoers do manage a little sight-seeing along with their playgoing. It is the playgoers, the RSC contends, who bring in much of the town’s revenue because they spend the night (some of them four or five nights) pouring cash into the hotels and restaurants. The sightseers can take in everything and get out of town by nightfall.
The townsfolk don’t see it this way and local council does not contribute directly to the subsidy of the Royal Shakespeare Company. Stratford cries poor traditionally. Nevertheless every
hotel in town seems to be adding a new wing or cocktail lounge. Hilton is building its own hotel there, which you may be sure will be decorated with Hamlet Hamburger Bars, the Lear Lounge, the Banquo Banqueting Room, and so forth, and will be very expensive.
Anyway, the townsfolk can’t understand why the Royal Shakespeare Company needs a subsidy. (The theatre has broken attendance records for three years in a row. Last year its 1,431 seats were 94 percent occupied all year long and this year they’ll do better.) The reason, of course, is that costs have rocketed and ticket prices have stayed low.
It would be a shame to raise prices too much because it would drive away the young people who are Stratford’s most attractive clientele. They come entirely for the plays, not the sights. They all seem to look alike (though they come from all over)-lean, pointed, dedicated faces, wearing jeans and sandals, eating their buns and bedding down for the night on the flagstones outside the theatre to buy the 20 seats and 80 standing-room tickets held for the sleepers and sold to them when the box office opens at 10:30 a.m.
26. From the first two paragraphs, we learn that_____.
A. the townsfolk deny the RSC ’ s contribution to the town’s revenue. B. the actors of the RSC imitate Shakespeare on and off stage. C. the two branches of the RSC are not on good terms. D. the townsfolk earn little from tourism.
27. It can be inferred from Paragraph 3 that_____.
A. the sightseers cannot visit the Castle and the Palace separately. B. the playgoers spend more money than the sightseers. C. the sightseers do more shopping than the playgoers.
D. the playgoers go to no other places in town than the theater.
28. By saying “Stratford cries poor traditionally” (Lines 2-3, Paragraph 4), the author implies that_____.
A. Stratford cannot afford the expansion projects. B. Stratford has long been in financial difficulties. C. the town is not really short of money. D. the townsfolk used to be poorly paid.
29. According to the townsfolk, the RSC deserves no subsidy because_____. A. ticket prices can be raised to cover the spending. B. the company is financially ill-managed.
C. the behavior of the actors is not socially acceptable. D. the theatre attendance is on the rise.
30. From the text we can conclude that the author_____. A. is supportive of both sides. B. favors the townsfolk’s view. C. takes a detached attitude. D. is sympathetic to the RSC.
文章解析:根据中心统一原则确定,
文章首段主题句是Stratford-on-Avon, as we all know, has only one industry-William Shakespeare-but there are two distinctly separate and increasingly hostile branches. 正如我们所
知的那样,Stratford-on-Avon只有一个产业,就是威廉莎士比亚。但是在那儿有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构。
第二段确定段落内容方向的语句是The worthy residents of Stratford doubt that the theatre adds a penny to their revenue. Stratford-on-Avon可敬的居民怀疑剧院是否给他们带来任何税收
第三段确定段落内容方向的语句是However, the playgoers do manage a little sight-seeing along with their playgoing. 但是,常看戏的人在看戏同时的确会观光一些地方。
第四段确定段落内容方向的语句是The townsfolk don’t see it this way and local council does not contribute directly to the subsidy of the Royal Shakespeare Company. 但该镇居民却不认可这种观点,地方议政厅并不直接给皇家莎士比亚公司拨款。
第五段确定段落内容方向的语句是Anyway, the townsfolk can’t understand why the Royal Shakespeare Company needs a subsidy. 无论怎样,该镇居民不能理解皇家莎士比亚公司为什么需要拨款。
第六段确定段落内容方向的语句是It would be a shame to raise prices too much because it would drive away the young people who are Stratford’s most attractive clientele. 将票价大幅度提高很可惜,因为这会将那些对Stratford最值得拥有的年轻客户赶跑。
不难发现,这篇文章围绕着埃文河盘的斯特拉特福镇的唯一产业---威廉.莎士比亚:皇家莎士比亚公司和该镇居民之间的问题来展开。 题目解析:
26.推断题 From the first two paragraphs, we learn that_____.
选项A. the townsfolk deny the RSC ’ s contribution to the town’s revenue.
居民们否定皇家莎士比亚公司对该镇的税收做出贡献。
B. the actors of the RSC imitate Shakespeare on and off stage.
皇家莎士比亚公司的演员们台上台下都模仿莎士比亚。 C. the two branches of the RSC are not on good terms.
皇家莎士比亚公司的两个分支机构相处不够融洽。 D. the townsfolk earn little from tourism.
居民在旅游业中收益很少。
该题目作为推断题,要明确找到指定的前两个段落的主题句。根据“主题句---细节句原则”,第一段段落中间句没有转折词,段落首句Stratford-on-Avon, as we all know, has only one industry-William Shakespeare-but there are two distinctly separate and increasingly hostile branches.“正如我们所知的那样,Stratford-on-Avon只有一个产业,就是威廉莎士比亚。但是在那儿有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构。” 和第二段段首句The worthy residents of Stratford doubt that the theatre adds a penny to their revenue.“Stratford-on-Avon可敬的居民怀疑剧院是否给他们带来任何税收。” 选项A. the townsfolk deny the RSC ’ s contribution to the town’s revenue.居民们否定皇家莎士比亚公司对该镇的税收做出贡献,与相关信息句动作“只有一个产业,就是威廉莎士比亚;但是在那儿有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构;居民怀疑剧院是否给他们带来任何税收”直接关联,动作“否定皇家莎士比亚公司对该镇的税收做出贡献”对应于“怀疑剧院是否给他们带来任何税收”,体现同意替换关系;选项B. the actors of the RSC imitate Shakespeare on and off stage.皇家莎士比亚公司的演员们台上台下都模仿莎士比亚,与相关信息句动作“只有一个产业,就是威廉莎士比亚;但是在那儿有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构;居民怀疑剧院是否给他们带来任何税收”没有任何关联;选项C. the two branches of the RSC are not on good terms.皇家莎士比亚公司的两个分支机构相处不够融洽,与相关信息句动作“Stratford-on-Avon只有一个产业,就是威廉莎士比亚;但是在那儿有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构;居民怀疑剧院是否给他们带来任何税收”
似乎有关联,但是选项中的“the two branches of the RSC皇家莎士比亚公司的两个分支机构”与相关信息句中的“Stratford-on-Avon有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构”相悖,这种命题陷阱称为“瞒天过海”;选项D. the townsfolk earn little from tourism.居民在旅游业中收益很少,与相关信息句动作“只有一个产业,就是威廉莎士比亚;但是在那儿有两个完全独立,敌意渐浓的分支机构;居民怀疑剧院是否给他们带来任何税收”没有任何关联。综上所述,可以确定答案为A. the townsfolk deny the RSC ’ s contribution to the town’s revenue.居民们否定皇家莎士比亚公司对该镇的税收做出贡献。
27. 推断题It can be inferred from Paragraph 3 that_____.
选项A. the sightseers cannot visit the Castle and the Palace separately.
观光者不能单独参观Castle和the Palace。
B. the playgoers spend more money than the sightseers.
看戏的人比观光客花钱要多。
C. the sightseers do more shopping than the playgoers.
观光者比看戏的人购物多。
D. the playgoers go to no other places in town than the theater.
看戏的人除了去剧院之外不会去任何其他地方。 该题目作为推断题,要明确找到指定的第三段的主题句。根据“主题句---细节句原则”,第三段The tourist streams are not entirely separate. The sightseers who come by bus-and often take in Warwick Castle and Blenheim Palace on the side-don’t usually see the plays, and some of them are even surprised to find a theatre in Stratford. However, the playgoers do manage a little sight-seeing along with their playgoing. It is the playgoers, the RSC contends, who bring in much of the town’s revenue because they spend the night (some of them four or five nights) pouring cash into the hotels and restaurants. The sightseers can take in everything and get out of town by nightfall. 从段中的主题句The playgoers do manage a little sight-seeing along with their playgoing 可以看出,D. the playgoers go to no other places in town than the theater. 看戏的人除了去剧院之外不会去任何其他地方,不符合题意。[A]和[C]两项内容并未在本段提及。本段倒数第二句It is the playgoers, …pouring cash into the hotels and restaurants明确地揭示了正确答案为B. the playgoers spend more money than the sightseers. 看戏的人比观光客花钱要多。
28. 识词题By saying “Stratford cries poor traditionally” (Lines 2-3, Paragraph 4), the author implies that_____.
选项A. Stratford cannot afford the expansion projects.
Stratford承担不起扩建计划。
B. Stratford has long been in financial difficulties.
Stratford长期以来一直陷入财务困难。 C. the town is not really short of money.
该镇并不是真的资金短缺。
D. the townsfolk used to be poorly paid.
该镇居民过去收入很低。
该题将识别的短语“Stratford cries poor traditionally”在文章中定位到第四段The townsfolk don’t see it this way and local council does not contribute directly to the subsidy of the Royal Shakespeare Company. Stratford cries poor traditionally. Nevertheless every hotel in town
共分享92篇相关文档