云题海 - 专业文章范例文档资料分享平台

当前位置:首页 > (新课标)2020高考英语二轮总复习第三讲阅读理解3.8主旨大意(二)语篇主旨专题限时训练

(新课标)2020高考英语二轮总复习第三讲阅读理解3.8主旨大意(二)语篇主旨专题限时训练

  • 62 次阅读
  • 3 次下载
  • 2026/1/10 12:57:56

politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and calm so necessary in modern traffic condition. But such behaviors of politeness are by no means enough. Many drivers nowadays don't even seem able to recognize politeness when they see it.

However, misplaced politeness can also be dangerous. Typical examples are the driver who waves a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may be not able to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to. It always amazes me that the highways are not covered with the dead bodies of these grannies.

An experienced driver, whose manners are faultless, told me it would help if drivers learnt to correctly join in traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings. Unfortunately, modern drivers can't even learn to drive. Years ago, experts warned us that the fast increase of the car

5

ownership would demand more give-and-take from all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.

5. According to the passage, troubles on the road are often caused by________. A.road conditions

B.the behavior of the drivers C.the speed of modern life D.the large number of cars

6. In the writer's opinion, ___________. A.unskillful drivers should be punished B.strict traffic rules are badly needed C.drivers should show road politeness properly D.drivers should avoid traffic jams

7. The underlined word “give-and-take” in the last paragraph means__________. A.politeness and impoliteness B.good manners and bad manners

C.willingness to give in to each other's wishes D.offering help to others as much as possible 8. What is the best title of the passage? A.Traffic Problems

6

B.Road Politeness

C.Bad Manners on the Road D.Good Drivers and Bad Drivers

[语篇解读] 本文是议论文。文章分析了道路礼仪在交通运行中的作用以及司机不良的交通礼仪所造成的后果,从而要求司机遵守交通规则、司机之间互相理解和谦让,创造一个和谐安全的交通氛围。

5.B 【解析】细节理解题。根据第一段的第一句以及第二段的第二句可知:交通麻烦往往是由司机的不良行为造成的。故答案为B。

6.C 【解析】推理判断题。根据第二段的第一句以及第三段的第一句可知:司机应该在交通礼仪方面表现恰当。其它三项文章没有提到。

7.C 【解析】词义猜测题。根据划线词前后的内容表述可知:司机驾车时应该互相理解和谦让,故答案为C项。 8.B 【解析】标题归纳题。根据第一段也就是主题段的提示以及下文各段的叙述可知全文都是围绕“道路礼仪”这个主题展开的。其它三项内容都比较片面,不能概括文章大意。

C

These days a green building means more than just the color of the paint.Green buildings can also refer

7

to environmentally friendly houses,factories,and offices.

Green buildings mean “reducing the effect of the building on the land”,Taryn Holowka of the U.S.Green Building Council (评议会) in Washington,D.C.,said.According to Holowka,building accounts for 65 percent of total U.S.electricity use.

But green buildings can reduce energy and water use.Also,the buildings are often located near public transportation such as buses and subways,so that people can drive their cars less.That could be good for the environment,because cars use lots of gas and give off pollution.Green buildings are often built on developed land,so that the buildings don't destroy forests.

Marty Dettling is project manager for a building that puts these ideas into action.The Solaire has been called the country's first green high-rise building.According to Dettling,“We've reduced our energy use by one-third and our water by 50 percent.”

The Solaire cuts energy in part by using solar power.“On the face of the building we have solar panels (光板) which change the sun's energy into

8

  • 收藏
  • 违规举报
  • 版权认领
下载文档10.00 元 加入VIP免费下载
推荐下载
本文作者:...

共分享92篇相关文档

文档简介:

politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting. A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and calm so necessary in modern traffic condition. But such behaviors of politeness are by no means enough. Many drivers nowadays don't even seem able to recognize politeness when they see it.

× 游客快捷下载通道(下载后可以自由复制和排版)
单篇付费下载
限时特价:10 元/份 原价:20元
VIP包月下载
特价:29 元/月 原价:99元
低至 0.3 元/份 每月下载150
全站内容免费自由复制
VIP包月下载
特价:29 元/月 原价:99元
低至 0.3 元/份 每月下载150
全站内容免费自由复制
注:下载文档有可能“只有目录或者内容不全”等情况,请下载之前注意辨别,如果您已付费且无法下载或内容有问题,请联系我们协助你处理。
微信:fanwen365 QQ:370150219
Copyright © 云题海 All Rights Reserved. 苏ICP备16052595号-3 网站地图 客服QQ:370150219 邮箱:370150219@qq.com