当前位置:首页 > 2020-2021年中考英语阅读理解知识点总结经典
2020-2021年中考英语阅读理解知识点总结经典
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.阅读理解
Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. The book is about a little whale named Gisul.
One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and had to learn to live by himself. The colour pictures were drawn by Denies himself. Denies published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist. Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.
But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becoming a pilot someday.'
(1)From the story we can learn that Denies__________. A. published his Unbending Gisula at the age of 14 B. wants to be a writer when he grows up C. drew the pictures for his own book D. does not go to school anymore
(2)What Denies liked most is________.
A. writing stories B. drawing pictures C. whales D. planes (3)When did Denies publish the books?
A. At the age of six B. At the age of eight C. At the age of sixteen D. I don't know. 【答案】 (1)C (2)D (3)A
【解析】【分析】大意:本文主要介绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的书,他虽然学习怎么好,但是他善于写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼Gisula不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生活的故事。
(1)细节题。根据The colour pictures were drawn by Denies himself.可知,通过这个故事我们知道丹尼斯为自己的书画画,故选C。
(2)细节题。根据I like planes most.可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选D。
(3)细节题。根据now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. 丹尼斯现在14岁,他的最畅销的书是8年前出版的,可知,他那是才6岁,故选A。 【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。
2.根据短文理解,选择正确答案。
A
Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true. Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here are some suggestions for you to bridge generation gap(代沟).
Don't argue with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them You can't express(表达) yourself well if you are angry. Go to some place to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree(有分歧) on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a car. They argued over it, but finally they came to a compromise. Michael bought the car, but only drove it on certain days.
Of course your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) to them. Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.
A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try.
(1)From the passage we know_______ have a communication problem.
A. parents and children of all ages B. children and other people C. parents and their school children D. teachers and their students (2)How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap?
A. 5 B. 4 C. 3 D. 2 (3)The underlined phrase \
A. make yourself happy B. make yourself quiet and relaxed C. become angry D. go away
(4)If the values of your parents are different from those of yours, you'd better_______.
A. argue with them B. keep away from them
C. agree with them all the time D. tell your parents what you care about (5)The best title for the passage is_______.
A. How to Bridge the Generation Gap B. How to Deal with Family Problems C. How to Be Good Parents D. How to Be a Good Child
【答案】 (1)A (2)C (3)B (4)D (5)A
【解析】【分析】父子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。
(1)细节理解,根据文中语句“Communication is a problem for parents and children of all ages.”理解可知。父母和孩子之间的沟通问题在任何年龄段都存在,故选A。 (2)理解归纳,通读文中语句理解可知,作者给我们提了三条建议,故选C。
(3)词义理解,根据You can't express(表达) yourself well if you are angry. Go to some place to cool off. Make sure you understand why you are unhappy.可知生气的时候不能表达你自己,找个地方冷静冷静,让自己明白为什么不开心。所以cool off意思是“冷静下来”故选B。
(4)细节理解,根据文中语句“The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why.”理解可知。让父母了解你的价值观,可以帮助父母更加的了解你,故选D。
(5)主旨大意,通读全文中的语句理解可知,本文主要介绍怎样消除代沟的建议,第一段最后一句Here are some suggestions for you to bridge generation gap(代沟).是本文的中心句,故选A。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
3.根据短文内容选择正确答案。
D
If you could see a movie of your life before you lived it, would you want to live it? Probably not. The excitement of living is that you don’t know what’s coming.
Sure, it’s hard to see uncertainty in such positive(积极的)light when you’re out of work, or when you feel like you’re failing. But uncertainty is really another word for chance.
When Allison graduated from Harvard, she had chan ces all over the place but had no idea what she wanted to do. She took a job in consulting(咨询), but she knew she wouldn’t stay there. She took the GRE and scored so high that she was able to increase her income(收入)by teaching students. Still, she didn’t think she wanted to go to graduate school. Allison knew she wasn’t doing what she wanted, but she didn’t know what she wanted.
She worried. All her friends were going to graduate school or starting their own businesses. She was lost and felt that she would never find anything out. After six years, Allison, by having a general(全面的)plan in mind, got married, moved to the Midwest, and used her consulting experience to get a great job. Allison realized that she spent her years finding her way: time well
spent, and time we must all take if we’re being honest with ourselves.
The only way to lead an interesting life is to face uncertainty and make a choice. Otherwise your life is not your own—it is a path someone else has chosen. Moments of uncertainty are when you create your life, when you become who you are. Uncertainty usually begins with a job hunt, but it doesn’t end there. Every new role we take on means another round of uncertainty. Instead of fearing it, you should find some ways to deal with uncertainty. (1)From the first two paragraphs, we can learn that .
A. being out of work is a sad thing B. uncertainty is what makes life interesting C. life in a film is more exciting than real life. D. chance never appears when we need it (2)What troubles Allison after graduation?
A. She couldn’t find a well-paid job. B. She had no money to start a business. C. She was not sure what to do.
D. She didn’t score high enough for graduate school.
(3)How did Allison feel about her six years’ working experience?
A. Uncertain. B. Amazed . C. Sorry. D. Satisfied. (4)What may be discussed in the following paragraph?
A. How to deal with uncertainty. B. What role uncertainty plays in life. C. Why people fear uncertainty. D. Whom to go to when facing uncertainty. 【答案】 (1)B (2)C (3)D (4)A
【解析】【分析】这是一篇关于人生的议论性短文。短文以艾莉森为例描写了人生的不确定性,也正是正在不确定性才让我们的生活变得更加有趣。但是短文最后并没有提出解决办法。
(1)细节理解。根据The excitement of living is that you don’t know what’s coming.可知生活的刺激性正是因为他的不可预知性,故选B。
(2)细节理解。根据but had no idea what she wanted to do.及下文描述可知选C。 (3)细节理解。根据Allison realized that she spent her years finding her way:及本段描述可知选D。
(4)推理判断。根据you should find some ways to deal with uncertainty.及上文描述可知本段对不确定性进行了描述,但是并没有提出解决办法,故选A,如何处理不确定性。 点评:阅读中,要注意作者的观点,注意根据关键语句了解作者要表达的观点。然后带着问题,再读全文,完成阅读。
共分享92篇相关文档